Απολύμανση....από ποιόν;


 Η απολύμανση χώρων απέκτησε μεγάλη δυναμική μετά και την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον πλανήτη. Λόγω της μεγάλης ανάγκης για τέτοιου είδους εφαρμογές τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους ήταν αναμενόμενη η "οριοθέτηση" για το ποιος έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί απολυμάνσεις, ποιος διαθέτει την γνώση και  το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε μην θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους χρήστες των απολυμασμένων χώρων.

Το Υπουργείο Υγείας με το αρ. πρ. Δ1γ/Γ.Π./οικ.19954/20-3-2020 έγγραφο του προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας "ξεκαθάρισε" το τοπίο, ορίζοντας ότι,

 "Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα(π.χ. Επόπτες Δημόσιας Υγείας). Το προσωπικό (εφαρμοστές) που εκτελεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές πρέπει να είναι εξειδικευμένο (π.χ. απόφοιτοι της σχολής απολυμαντών ή άλλης ειδικότητας κατάλληλα εκπαιδευμένης), να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και να τηρεί σχολαστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία."

Οι ειδικότητες των ειδικών επιστημόνων από τα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων προκύπτει η  δυνατότητα σχεδιασμού και εφαρμογής απολυμάνσεων είναι ενδεικτικά , οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, οι Γεωπόνοι, οι Γιατροί, οι Φαρμακοποιοί κ.α.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε ποιους εμπιστευόμαστε την χρήση απολυμαντικών στους χώρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς, που χρησιμοποιούμε. Μην αφήνουμε στον οποιοδήποτε να παίζει με την υγεία, την δική μας και των παιδιών μας.

Κουτζάς Αλέξανδρος-Γεωπόνος

Επιστημονικά Υπεύθυνος της "ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΙΚΗ ΚΩ"