Λίγα λόγια για τις ... Κατσαρίδες


Οι κατσαρίδες είναι γνωστοί φορείς σοβαρών ασθενειών, όπως, της σαλμονέλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους.

Επίσης πολύ συχνά είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα. Οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της ζωής τους. 


Το απορριμμένο δέρμα μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθματικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με βρογχικές ασθένειες.

Η κατσαρίδα, όπως όλα τα έντομα, αρχίζει ως αυγό. Το θηλυκό παράγει έναν σάκο αυγών που τον τοποθετεί σε μια ασφαλή θέση. Ο πλήρης κύκλος ζωής μπορεί να επεκταθεί σε μερικούς μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, θερμοκρασία). 

Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Οι κατσαρίδες και τα αυγά τους διαδίδονται παντού, στα τρόφιμα και άλλες συσκευασίες.

Οι κατσαρίδες θα φάνε σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία ανεξάρτητα από το πόσο ωφέλιμη είναι. Με την είσοδό τους στους χώρους, θα αναζητήσουν τα σκουπίδια, τα ξεσφράγιστα κιβώτια τροφίμων, τη ζάχαρη και τις λιπαρές ουσίες, ακόμα και κόλλα στις συνδέσεις βιβλίων ή χαρτοκιβωτίων. 



Τρώνε τα περιττώματα η μια της άλλης και τις νεκρές κατσαρίδες που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο, για να ταΐσουν τις νέες «νύμφες» και να αξιοποιήσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες οργανικών τροφίμων. Εάν έχετε παρατηρήσει μικρά στίγματα, σαν κόκκους πιπεριού στα ντουλάπια της κουζίνας σας, είναι πιθανόν ένδειξη περιττωμάτων κατσαρίδων οι οποίες φωλιάζουν και διαβιούν στη γύρω περιοχή.
   
Οι κατσαρίδες κρύβονται κατά τη διάρκεια των φωτεινών ωρών της ημέρας στα σκοτεινά, θερμά, ασφαλή καταφύγια που έχουν βρει, όπως, στις κοιλότητες τοίχων,, οι ρωγμές σε τοίχους και πλακάκια, οι ρωγμές στην κουζίνα και το λουτρό, ηλεκτρικές συσκευές και συσκευασίες τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βγουν από τα καταφύγιά τους σε αναζήτηση τροφής. Έχουν μια σειρά αισθητήριων και ενστίκτων επιβίωσης. Εάν βλέπετε τις κατσαρίδες στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχετε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.

Εάν μια προσβολή κατσαρίδων αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί γρήγορα να επεκταθεί και σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να γίνει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη κατσαρίδων που μολύνουν τους οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Η αναγνώριση του κάθε είδους είναι απαραίτητη, για να καθοριστεί καλύτερα το καταλληλότερο και πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα ελέγχου.

Γερμανική κατσαρίδα - Blatella Germanica

Προσδιορισμός: Το σώμα μιας ενήλικης Γερμανικής κατσαρίδας είναι περίπου 1 cm σε μήκος. Καφέ ή ανοικτό καφέ στο χρώμα, με δύο σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η γερμανική κατσαρίδα είναι το ευρύτερα μεταφερόμενο παρασιτικό έντομο στον κόσμο. Οι προσβολές εμφανίζονται και στα ψυχρότερα κλίματα, σε μεγάλες εγκαταστάσεις με κεντρική θέρμανση ή γύρω από μηχανήματα που παράγουν θερμότητα. Στα θερμότερα κλίματα, βρίσκεται συνήθως στα σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, super market και αποθήκες εμπορευμάτων. Τα αυγά τους φθάνουν στα εμπορευματοκιβώτια τροφίμων, τα χαρτοκιβώτια, τα ψυγεία, μηχανήματα και συσκευές ή υλικά που έχουν μεταφερθεί στα κτήρια.



Οι γερμανικές κατσαρίδες βρίσκονται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι προσβολές από γερμανικές κατσαρίδες εμφανίζονται συνήθως στο μπάνιο και κουζίνες. Συνηθίζουν να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σίγουρα, ασφαλή καταφύγια, κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας, όπως, τις εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, τις ρωγμές στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου και κάτω ή μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα.

Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο παραγωγικό είδος μεταξύ όλων των κατσαρίδων. Η θηλυκή γερμανική κατσαρίδα ζει έως και 6 μήνες. Φέρει ένα σάκο που περιέχει 30 έως 40 αυγά. Η ανάπτυξη από το αυγό στο ενήλικο μπορεί να προκύψει σε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίπτει το δέρμα της 6 φορές.

Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ΄ όλο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον .
   
Αμερικανική κατσαρίδα - Periplaneta Americana

Το μήκος του σώματος του ενήλικου εντόμου μπορεί να φθάσει και τα 4 εκατ. και είναι καφέ χρώματος Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως το ψευδοπάτωμα, τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις. Αποφεύγει τις κρύες περιοχές αλλά θα αναπτυχθεί και υπαίθρια όταν η θερμοκρασία είναι επάνω από 27 0C. Στα κτίρια συναθροίζονται συχνά γύρω από το θερμούς υδροσωλήνες, τις μηχανές ψυγείων, τους λέβητες και άλλες συσκευές θέρμανσης. Η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να τραφεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικού και ζωικού υλικού.

Η διάρκεια ζωής του θηλυκού εντόμου φτάνει μέχρι και 1,5 χρόνο. Η περίοδος επώασης αυγών διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες.

Ασιατική κατσαρίδα - Blatta Orientalis

Το σώμα του ενήλικου εντόμου είναι περίπου 2,5 cm σε μήκος. Έχει χρώμα σκούρο καφέ προς μαύρο.

Απαντάται συχνότερα στα σκοτεινά υπόγεια ή τα κελάρια, στις αποχετεύσεις(φρεάτια, βόθρους), αλλά μπορεί επίσης να αναρριχηθεί από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης στα ανώτερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων. Οι ασιατικές κατσαρίδες προτιμούν ως τροφή τα αμυλούχα προϊόντα.



Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη. αποθέτει μέχρι 18 αυγοσάκους στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε σάκος αυγών περιέχει 16 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες.
Ο πληθυσμός επεκτείνεται γρήγορα σε ιδανικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, με θερμοκρασίες επάνω από 27 0C.

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων, αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια και έχει ιδιαίτερη υγειονομική σημασία.

Οι κατσαρίδες πέρα από το γεγονός ότι είναι αντιαισθητικό θέαμα, μπορεί να αποτελέσουν φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών (ιούς, μύκητες, βακτήρια), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση πολλών ασθενειών, από απλές τροφικές δηλητηριάσεις, γαστρορραγίες, αλλεργίες έως και αναπνευστικά προβλήματα μέχρι αλλεργικό άσθμα.

Η έρευνα των μεγάλων εταιρειών παραγωγής εντομοκτόνων, έχει δημιουργήσει κατσαριδοκτόνες μεθόδους και σκευάσματα οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα αλλά με επιλεκτική τοξικότητα για τις κατσαρίδες.

Ενημερωνόμαστε διαρκώς για όλες τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και εφαρμόζουμε προγράμματα δίνοντας λύσεις σύγχρονες, οικονομικές και αποτελεσματικές για οποιοδήποτε πρόβλημα και σε οποιοδήποτε χώρο.



Εφαρμόζουμε υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, και κυρίως καταπολεμούμε την κατσαρίδα με την εφαρμογή ειδικού κατσαριδοκτόνου gel, ιδιαίτερα αποτελεσματικού για την καταπολέμηση της ψιλής ξανθιάς κατσαρίδας των τροφίμων (Blattella Germanica), τοποθέτηση μη τοξικών παγίδων με ειδικά τροφοελκυστικά, εφαρμογές υπέρμικρου όγκου με κατάλληλους εκνεφωτήρες, εφαρμογές αερολύματος και ότι άλλο νέο και σύγχρονο υπάρχει στο χώρο του pest control.

Με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό που διαθέτει η εταιρεία, με την συνεχή ενημέρωσή μας γύρω από τις εξελίξεις είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να σας δώσουμε την πιο ασφαλή και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των κατσαρίδων.